Mak polny (Papaver rhoeas) 0
Mak polny (Papaver rhoeas)

Mak polny, choć tak naprawdę nie jest gatunkiem rodzimym, na stałe zagościł w naszym krajobrazie. To prawdziwy ulubieniec Polaków, został nawet mianowany polskim kwiatem narodowym!

Mak jest rośliną jednoroczną. Nasiona kiełkują bardzo wczesną wiosną albo nawet jeszcze jesienią - wtedy bez trudu zimują. Unikalne w swoim kolorze kwiaty są samosterylne, to znaczy, że zawiązanie nasion wymaga pracy owadów, a dokładnie pszczół. Co ciekawe, pszczoły koloru czerwonego nie widzą w ogóle. Kwiaty maku mają za to w swoim zabarwieniu domieszkę nadfioletu, który jest natomiast bardzo jaskrawy w złożonych oczach pszczół. Mak kwitnie przez całe lato. Jego owocem jest charakterystyczna makówka, która z botanicznego punktu widzenia jest torebką. Gdy torebka dojrzeje, spod wierzchniej tarczki ujawnia się rząd niewielkich otworów, którymi na wietrze wysypują się liczne, nerkowate nasiona o wieloletniej żywotności. Mak polny spotkamy na polach uprawnych, na miedzach oraz w miejscach ruderalnych, ponieważ jest rośliną azotolubną. Duże ilości azotu maki pobierają silnymi, wrzecionowatymi korzeniami palowymi z licznymi, drobnymi korzeniami bocznymi. Bogato rozbudowany system korzeniowy zapewnia przetrwanie nawet w okresach długotrwałej suszy, natomiast ścięte maki więdną błyskawicznie. 

Cała roślina bogata jest w charakterystyczny biały sok mleczny - ze względu na zawartość alkaloidów jest on trujący. W medycynie naturalnej wykorzystywane są płatki korony, które wykazują działanie przeciwzapalne i uspokajające. Intensywnie czerwony pigment z płatków wykorzystywany jest do barwienia leków, napojów, a nawet do produkcji czerwonego atramentu.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl