Dziki ogród | Łukasz Łuczaj

Dziki ogród to pionierski poradnik, który wprowadzi w świat tworzenia bioróżnorodnej przestrzeni. Książka jest idealna zarówno dla początkujących ogrodników, jak i praktyków. Publikacja wyjaśnia, czym jest dziki ogród i dlaczego warto go założyć, ile gatunków może zmieścić oraz co powinniśmy wiedzieć, zanim przystąpimy do planowania.  

 

99,99 

9 w magazynie

Informacje o produkcie

Dziki Ogród to pionierski poradnik stworzony przez praktyka, naukowca oraz entuzjastę dzikiej przyrody Publikacja wyjaśnia zagadnienia związane z bioróżnorodnością, przedstawia pierwsze dzikie ogrody stworzone przez autora. W publikacji znajdziemy także rozdział dotyczący lasu, wody i mokradeł oraz zwierząt. To, czym książka zachwyca, jest rozdział o łące. Dla osób chcących założyć łąkę to zbiór niezwykle ważnych informacji, między innymi co to jest łąka, jak przygotować teren pod wysiew nasion, jak gęsto i kiedy siać. Kolejne ważne rozdziały traktują o doborze mieszanek, nawożeniu oraz banku nasion.

Tytuł: Dziki Ogród
Autor: Łukasz Łuczaj
Wydawnictwo: Nasza księgarnia
Rok wydania: 2022
ISBN: 978-83-10-13699-2
Format: 18.9 x 24.5 cm
Oprawa: twarda
Stron: 320

Fragment książki

Słowo „łąka” wiąże się etymologicznie ze słowem „luka”, czyli prześwietlenie, miejsce, w którym czegoś brakuje, na przykład drzew czy deski w płocie, ze słowem „łęg”, które pierwotnie oznaczało wilgotne miejsca nad rzeką (zarówno las, zwykle prześwietlony, jak i łąkę) oraz ze słowem „lux”, światło. Jest to więc miejsce pełne światła, w którym nie ma drzew. Jak to się dzieje, że nie ma drzew? W naturze zdarza się to wtedy, gdy klimat jest zbyt surowy (zimny, lub okresowo suchy). Mamy więc alpejskie łąki i ukraińskie stepy. Dzieje się tak również wtedy, gdy oddziałuje człowiek — przez koszenie, wypas czy wypalanie. Przyjęło się, że w terminologii ekologicznej łąka, czy głównie zbiorowisko roślinne wykaszane. W rozumieniu potocznym jednak to dowolne miejsce trawiaste czy kwieciste, otwarte, niezadrzewione. Zawsze warto doprecyzować, co mamy na myśli, mówiąc o łąkach.

O autorze

Łukasz Łuczaj jest doktorem habilitowanym biologii, profesorem Uniwersytetu Rzeszowskiego, etnobotanik i ekolog. Od wielu lat prowadzi warsztaty odżywiania się dzikimi roślinami. Dokumentuje tradycje używania dziko rosnących roślin pokarmowych w różnych krajach Europy i Azji, prowadząc badania w tradycyjnych społecznościach wiejskich, np. w Chinach i Chorwacji. Jeden z czołowych badaczy dzikich roślin jadalnych na świecie, autor wielu prac na ten temat, publikowanych w renomowanych pismach naukowych. Prowadził autorski program pt. Dziki obiad Łukasza Łuczaja emitowany przez Kuchnię+. Mieszka na Pogórzu Dynowskim koło Krosna, na pograniczu dwóch wsi: Pietruszej Woli i Rzepnika, w dzikim i niezwykle malowniczym zakątku Pogórza Karpackiego.

Produkty polecane