Dzika kuchnia | Łukasz Łuczaj

Dzika kuchnia zawiera wybór najpospolitszych i najwartościowszych krajowych dziko rosnących roślin jadalnych. Dzięki ilustracjom książka wyda się bardziej przejrzysta początkującym miłośnikom przyrody, którzy jeszcze lepiej będą mogli zapoznać się z roślinami. Całości dopełniają felietony i kalendarz zbioru roślin. 

64,90 

4 w magazynie

Informacje o produkcie

To praktyczny przewodnik po ponad dwustu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele, wiele innych. Każdy rozdział wyjaśnia, gdzie szukać danego gatunku i jak go rozpoznać, które części rośliny są jadalne, podaje informacje na temat okresu zbioru, substancji czynnych i właściwości farmakologicznych rośliny, a także jej tradycyjnego i współczesnego użytkowania w różnych kulturach. W książce znalazło się ponad sto przepisów na różnorodne potrawy, między innymi: krupnik z nasion babki, nalewkę z owoców barszczu, pierogi z liśćmi bukowymi, japońskie ciasteczka z bylicą, rosyjskie powidła z czeremchy, czyściec błotny po rzepnicku, piwo łopianowo-mniszkowe, gołąbki zawijane w liście funkii i szwedzką zupę różaną.

Tytuł: Dzika kuchnia
Autor: Łukasz Łuczaj
Wydawnictwo: Nasza księgarnia
Rok wydania: 2018
ISBN: 978-83-10-13374-8
Format: 18.9 x 24.5 cm
Oprawa: twarda
Stron: 320

Fragment książki

Dziki człowiek. Czy w naszych czasach można być dzikim człowiekiem? I ta, i nie. Całkowity powrót do zbieracko-łowieckiego trybu życia, bez żadnych zdobyczy cywilizacji, jest możliwy w przynajmniej umiarkowanie ciepłym miejscu przez krótki czas – kilka tygodni najwyżej kilka lat. Jest to wybór ekstremalny, wiążący się z brakiem szansy na wychowanie potomstwa. To wybór dla samotnych desperatów lub grup pustelników. Oczywiście im więcej dóbr cywilizacji, tym większa szansa na sukces. Liczą się nawet drobnostki: płótno na szałas, butelka po wodzie mineralnej, denko od konserwy do zrobienia noża, butelka po oleju, kilo mąki, a najlepiej karta kredytowa na sznurku, podmiejski śmietnik albo rodzina, która nas przezimuje.

O autorze

Łukasz Łuczaj jest doktorem habilitowanym biologii, profesorem Uniwersytetu Rzeszowskiego, etnobotanik i ekolog. Od wielu lat prowadzi warsztaty odżywiania się dzikimi roślinami. Dokumentuje tradycje używania dziko rosnących roślin pokarmowych w różnych krajach Europy i Azji, prowadząc badania w tradycyjnych społecznościach wiejskich, np. w Chinach i Chorwacji. Jeden z czołowych badaczy dzikich roślin jadalnych na świecie, autor wielu prac na ten temat, publikowanych w renomowanych pismach naukowych. Prowadził autorski program pt. Dziki obiad Łukasza Łuczaja emitowany przez Kuchnię+. Mieszka na Pogórzu Dynowskim koło Krosna, na pograniczu dwóch wsi: Pietruszej Woli i Rzepnika, w dzikim i niezwykle malowniczym zakątku Pogórza Karpackiego.