Dwuletnia roślina z rodziny baldaszkowatych. Kminek zwyczajny ma nasiona, o aromatycznym zapachu i lekko piekącym, korzennym smaku. W stanie dzikim rośnie na suchszych łąkach, przydrożach, miedzach i polanach. Nasiona formy dzikiej, nieodmianowej.
SKU: N028
7,00 zł – 16,00 zł
SZYBKA WYSYŁKA
Zamówienia wysyłamy w 24h by każdy zakup dotarł do 3 dni roboczych.
BEZPIECZNE PŁATNOŚCI
Gwarantujemy bezpieczny, wygodny i szybki sposób dokonywania płatności.
POMOC I WSPARCIE
Oferujemy bezpłatne doradztwo i kompleksową opiekę pozakupową.
GWARANCJA JAKOŚCI
Dostarczamy profesjonalne i przemyślane mieszanki nasion.
W 1 gramie jest ok:
330 nasion
Nazwa polska: kminek zwyczajny, karolek, kinin, karba
Nazwa łacińska: Carum carvi L.
Rodzina: selerowate Apiaceae (baldaszkowate Umbeliferae)
Status w Polsce: rodzimy
Okazała roślina zwykle rosnąca jako dwuletnia, jedynie w miejscach suchych i jałowych jako 3-4 letnia bylina (hemikryptofit), tworząca w pierwszym roku życia korzeń palowy oraz rozetę pierzastodzielnych, przyziemnych liści. Również formy poliploidalne są bardziej długowieczne.
Korzeń kminku jest wrzecionowaty, białawy i dość masywny.
Łodyga z kwiatostanem, do 100 cm wysoka, wydrążona wewnątrz, żeberkowana, wyrasta w drugim roku. 2–3-krotnie pierzaste liście, o pochwowatych ogonkach wyrastają skrętolegle. Ogonki liści rozety i dolnołodygowych są długie, a liście górne bez ogonków.
Kwiaty białe, czasem z różowym odcieniem, skupione w baldachy II rzędu, złożone są z 5-10 baldaszków wyrosłych na szypułkach o niejednakowej długości. Pojedyncze kwiaty kminku o symetrii pięciokrotnej: 5 działek kielicha i 5 płatków korony, 5 pręcików ale tylko 2 słupki. Zawiązują się w maju i czerwcu.
Owocem jest podłużnie bruzdowana, sierpowata rozłupka. Rozpadające się na dwie, siwe lub brunatne, aromatyczne, nierównej wielkości niełupki (3–6 mm długości i 1–2 mm szerokości), lekko palące w smaku, opatrzone 5 żeberkami.
W Polsce kminek najlepiej udaje się na glebach żyznych, ciepłych i wilgotnych.
Niełupki sieje się od marca do kwietnia, najpóźniej do czerwca.
Kminek często uprawia się w polikulturze, współrzędnie z jednorocznymi warzywami lub ziołami, zwłaszcza grochem, kolendrą i czarnuszką.
Kminek to prastara przyprawa i zioło lecznicze. Działa bakteriobójczo, przeciwskurczowo, łagodnie przeczyszczająco. Do dziś stanowi ważny składnik mydeł, szamponów i lotionów. W Polsce chętnie dodawany do kiszonej kapusty, potraw tłustych i mączystych (pasztecików, omletów, bigosu, pieczonych serów, kotletów ziemniaczanych), pieczywa, wielu zup (kapuśniaku, grzybowej, kartoflanki) jak również likierów i wódek.
Słoma kminkowa jest wartościowym dodatkiem do paszy, szczególnie dla bydła i owiec, albowiem zwiększa ich mleczność.
W starożytności i średniowieczu kminek był szerzej użytkowany, jadano również korzeń i liście.
Chętnie oblatywany przez pszczoły, lokalnie stanowić może ważną składową bazy pożytkowej koło pasieki.
BEEWILD to troska o środowisko naturalne. Oprócz promocji gatunków rodzimych, prowadzenia warsztatów edukacyjnych i projektów rewildingowych firma finansuje także organizacje ekologiczne.
Uczestnicząc w 1% for the Planet przekazujemy 1% naszych rocznych obrotów na projekty wspierające zrównoważony rozwój.
Więcej informacji: www.onepercentfortheplanet.org