Cykoria podróżnik

Jeden z nielicznych w polskiej florze kwiatów o naprawdę dużych, mocno błękitnych kwiatach. Cykoria podróżnik to prastare, dzikie warzywo oraz zioło lecznicze, aktualnie dostarcza m.in. kawy inki. Nasiona formy dzikiej, nieodmianowej.

SKU: N023

nasiona

W 1 gramie jest ok:

770 nasion

6,00 21,00 

Dodaj do porównania

O gatunku

Nazwa polska: cykoria podróżnik, dzika cykoria, polna cykoria, podróżnik błękitny, podróżnik polny, podróżnik zwyczajny

Nazwa łacińska: Cichorium intybus L.

Rodzina: astrowate Asteraceae (złożone Compositae), podrodzina: cykoriowe Cichorioidae

Status w Polsce: archeofit (gatunek obcy, zadomowiony już w średniowieczu), częsty w Polsce

Trwałość:
roślina wieloletnia
Kolor kwiatów:
błękitny
Wysokość:
ok. 50-120 cm, nawet do 200 cm
Kwitnienie:
lipiec-wrzesień

Morfologia

Wysoka bądź średnia (30-200 cm wys.) bylina z mięsistym korzeniem, łodygą i mocno niebieskimi (u niektórych odmian białymi albo różowymi) „kwiatami” (a właściwie koszyczkami kwiatowymi), pospolita na terenach ruderalnych i miedzach pośród tradycyjnie uprawianych pól i łąk. W całym zielu obecny biały sok mleczny. 

Korzenie palowe, stosunkowo grube, twarde, proste lub słabo rozgałęzione, po przekrojeniu brązowe, gorzkie lub lekko piekące w smaku.

Łodygi wysokie, porozgałęziane, cienkie, ale trudne do zerwania z powodu mocnych włókien.

Liście trójpostaciowe: dolne (rozetkowe), łodygowe oraz górne. Liście dolne odznaczają się głębokimi, zatokowymi wcięciami oraz owłosieniem spodu, okazałe 10-20 cm długości. Środkowe, łodygowe liście charakteryzują się bardziej podługowatym albo lancetowatym kształtem. Górne liście są całobrzegie.

Kwiatostany w postaci błękitnych koszyczków, zbudowanych z pojedynczych kwiatów.

Owoc w formie eliptycznych niełupek, 2-5-graniastych w kształcie, opatrzonych wieńcem krótkich łusek na szczycie, rozprzestrzenianych przez wiatr.

Dodatkowe informacje

Siew

Preferuje stanowiska widne, suche, o glebie lekkiej, przepuszczalnej, piaszczystej lub rędzinowej, słabo zasadowej w odczynie.

Cykorię podróżnik z racji kwitnienia o stałej porze doby i obracania koszyczków ku słońcu (jak słonecznik) często podsiewa się w kwiatowych zegarach.

Na pasieczyskach podróżnika błękitnego sieje się w lipcu, rzadziej mnoży przez podział kęp i sadzonki wierzchołkowe.

Młode okazy radykalnie się przerzedza, zostawiając tylko najzdrowsze i najpiękniejsze. Po przekwitnięciu pierwszych koszyczków warto je ucinać by nie osłabiać roślin zawiązywaniem nasion. Z kolei na plantacjach korzeniowych w ogóle nie dopuszcza się okazów do kwitnienia.

Ciekawostki

Podróżnik to jedna z najstarszych, dziko rosnących warzyw i ziół. Wchodził w skład gorzkich ziół spożywanych na żydowską Paschę. Do dziś stanowi ważny składnik diety Beduinów. Współczesna medycyna akademicka potwierdziła opinię średniowiecznych lekarzy muzułmańskich jak Awicenna o przeciwnowotworowym działaniu ziela tej cykorii.

W okresach wojen i blokad gospodarczych upalony korzeń tej cykorii stanowił jedną z najważniejszych namiastek kawy, do dziś wchodzi w skład inki. Ponadto robi się z nich podpiwek i niektóre typy ciemnych piw kraftowych.

Syrop z korzeni jednocześnie słodzi i konserwuje żywność.

Cykoria podróżnik w mieszankach nasion:

Wartość pożytkowa

Cykoria podróżnik to dobra roślina na pastwiska pszczele, choć nektaruje tylko od godziny 7.00 do 12.00. Dostarcza jednakowoż od 40 do 300 kg nektaru z ha plus zasobny w białka pyłek, o ile się ją prawidłowo pielęgnuje (przepikowuje siewki, odcina przekwitłe kwiatostany).

Chętnie oblatywana przez pszczołę miodną. Coraz częściej stosowana w specjalnych mieszankach gatunków rodzimych, a przynajmniej nieinwazyjnych celem ratowania dzikich zapylaczy Europy.

Pyłek i nektar atrakcyjne dla trzmieli oraz pszczół-samotnic (miesierek, murarek, smuklików i wałczatek).

Produkty polecane