Lebiodka pospolita

To popularne oregano — niewysoka rodzima bylina o różowych kwiatach i wielu zastosowaniach kulinarnych oraz leczniczych. Lebiodka pospolita to także roślina miododajna, za którą przepadają zapylacze. Nasiona formy dzikiej, nieodmianowej.

SKU: N053

nasiona

W 1 gramie jest ok:

10.000 nasion

6,00 36,00 

Dodaj do porównania

O gatunku

Nazwa polska: lebiodka pospolita, oregano, dziki majeranek

Nazwa łacińska: Origanum vulgare L.

Rodzina: jasnotowate Lamiaceae, wargowe Labiatae

Status w Polsce: pospolita, rodzima

Trwałość:
roślina wieloletnia
Kolor kwiatów:
różowy
Wysokość:
ok. 40 cm
Kwitnienie:
lipiec-październik

Morfologia

Drobna lub średnia roślina trwała o bardzo mocnym, przyjemnym aromacie.

Pędy kwiatowe lebiodki zawsze odznaczają się łatwo wyczuwalnym orzęsieniem, często także purpurowym wybarwieniem. Wznoszą się prosto i sztywno, rozgałęziając u góry.

Liście takie same na całym okazie, mięsiste, ładnie pachnące, pojedyncze, eliptyczne, tępo zakończone, o całobrzegich, niekiedy tylko nieco ząbkowanych blaszkach, na wyraźnych szypułkach. Podobnie jak u dziurawca na liściach obserwuje się małe, półprzezroczyste, świecące plamki, choć oba rodzaje należą do innych rodzin, lebiodka do jasnotowatych, a dziurawiec do dziurawcowatych.

Bylina ta ma kwiaty malutkie, przedprątne, zbudowane z kielicha, korony oraz niewielkich przykwiatków. Zebrane są w wierzchołkowe kwiatostany typu kłosokształtnych podbaldachów, nierzadko zachodzących na siebie niczym dachówki. Bywają jedno i dwupłciowe. 

Owoc lebiodki pospolitej to rozłupnia, pękająca na cztery jajowate bądź niemal kuliste rozłupki barwy brązowej.

Dodatkowe informacje

Siew

Oregano preferuje stanowiska słoneczne lub półcieniste, o bardzo ciepłym mikroklimacie, na gruntach żyznych, próchnicznych, ale przepuszczalnych i lekkich. Zaleca się siew w kwietniu, w ilości 3-5 nasion co 30 cm. Lebiodka jako roślina bardzo silna allelopatycznie powoduje z czasem zmęczenie gleby, stąd warto przenieść ją po 5 latach na nowe stanowisko.

To prastare zioło sadzone w warzywnikach, murkach kwietnych i na balkonach, obecnie coraz chętniej wprowadzane do nanołączek, ogrodów motylowych i miejskich łąk kwietnych.

Ciekawostki

Współcześnie oregano kojarzy nam się z kuchnią włoską i francuską, zwłaszcza z pizzą, spaghetti czy potrawami z owoców morza, serów i bakłażanów. Do dziś stanowi niezastąpiony składnik wielu perfum, płynów do płukania ust, likierów oraz wermutów.

Dawniej służyło także do odstraszania złych duchów z obejścia. Podtykano je pod nos lub dawano do zjedzenia epileptykom i kobietom podejrzanym o czary.

Lebiodka pospolita w mieszankach nasion:

Wartość pożytkowa

Lebiodka pospolita (oregano) to jedna z ważniejszych roślin pszczelarskich.

Jeden hektar „dzikiego majeranku” dostarcza nawet 100 kg pyłku i 700 kg miodu. Od setek lat uprawia się ją na pastwiskach pszczelich koło pasiek. Pszczelarze cenią małe wymagania siedliskowe oraz względnie niskie nakłady pracy na pielęgnację zasiewów oregano.

Produkty polecane