Alliaria petiolata
Unikatowa wśród polskich kapustowatych roślina o charakterystycznym, wyczuwalnym zapachu czosnku. Przysłuży się jako wiosenny pożytek.
Nasiona formy dzikiej, nieodmianowej.
SKU: N137
9,00 zł – 36,00 zł
SZYBKA WYSYŁKA
Zamówienia wysyłamy w 24h by każdy zakup dotarł do 3 dni roboczych.
BEZPIECZNE PŁATNOŚCI
Gwarantujemy bezpieczny, wygodny i szybki sposób dokonywania płatności.
POMOC I WSPARCIE
Oferujemy bezpłatne doradztwo i kompleksową opiekę pozakupową.
GWARANCJA JAKOŚCI
Dostarczamy profesjonalne i przemyślane mieszanki nasion.
W 1 gramie jest ok:
500 nasion
Nazwa polska: Czosnaczek pospolity
Nazwa łacińska: Alliaria petiolata
Rodzina: kapustowate Brassicaceae
Status w Polsce: rodzimy, dość częsty, niechroniony, niezagrożony
Roślina w pierwszym roku wegetacji tworzy rozetę liści blisko gruntu, która pozostaje zielona przez zimę. Wiosną drugiego roku wykształca dorosłą, kwitnącą postać. Po wydaniu nasion liście obumierają, sucha łodyga z częścią owoców pozostaje jeszcze przez lato.
Wspomniana łodyga jest przeważnie pojedyncza, prosto wzniesiona, choć może być rozgałęziona. Jest gęsto ulistniona, kanciasta, w dolnej części odstająco owłosiona, poza tym naga
Liście są cienkie, jasnozielone, owłosione tylko na ogonkach, poza tym nagie. Dolne są długoogonkowe, okrągłojajowate lub nerkowate, nieco krótsze niż szerokie, na brzegu karbowane lub piłkowane. Górne liście z krótszymi ogonkami, trójkątne do jajowatych, u nasady sercowate, na brzegu nieregularnie ząbkowane lub wrębne, na szczycie zaostrzone.
Kwiaty są małe, zebrane po kilka w grona. Mają cztery dość krótkie, wąsko jajowate działki kielicha. Cztery białe płatki mają kształt odwrotnie jajowaty, 4–8 mm, 6 pręcików, 4 z nich dłuższe od reszty. Nitki pręcików spłaszczone, pylniki żółte.
Owocem jest czterokanciasta, wąska łuszczyna mająca zwykle 3-7 cm długości na krótszej od niej szypułce. Nasiona są silnie pomarszczone, szorstkie, brunatne do czarnych, długości od 2 do 4,5 mm.
Siew najlepiej przeprowadzić jesienią ze względu na potrzebę zastymulowania roślin chłodem. Wschody następują wtedy wiosną, a roślina wchodzi w kwitnienie wraz z następnym rokiem uprawy. Daje obfity samosiew i jest dość ekspansywna, jeśli stanowisko jest odpowiednio dobrane.
Preferuje gleby gliniasto-piaszczyste i żwirowe, mineralno-próchnicze o dużej zawartości próchnicy i składników pokarmowych, a szczególnie azotu, o odczynie obojętnym. Ważne, by na miejscu wysiewu utrzymywała się wilgotność i półcień.
Roślina naturalna dla lasów liściastych i ich skrajów, zarośli, dróg leśnych. Pojawia się także na siedliskach ruderalnych – pod płotami, na przydrożach, na nasypach kolejowych. Według fitosocjologów charakterystyczna dla cienistych okrajków siedlisk żyznych i wilgotnych lasów oraz zarośli.
Czosnaczek pospolity ze względu na swój aromat i smak świetnie nadaje się jako dodatek do sałatek, surówek, twarogu, zup, pesto, sosów, nadzień i innych. Przeżywa obecnie okres wzmożonego zainteresowania ze względu na renesans tzw. dzikiej kuchni.
Czosnaczek pospolity jest gatunkiem atrakcyjnym dla błonkówek, muchówek i motyli. Jest żywicielem dla larw kilku bielinków (kapustnika, rzepnika, bryonie, bytomkowca) paśników, zorzynka rzeżuchowca, wąsika Cauchas rufimitrella i rzeszy ciem. Zapewnia wiosenny pożytek dla owadów zapylających.
BEEWILD to troska o środowisko naturalne. Oprócz promocji gatunków rodzimych, prowadzenia warsztatów edukacyjnych i projektów rewildingowych firma finansuje także organizacje ekologiczne.
Uczestnicząc w 1% for the Planet przekazujemy 1% naszych rocznych obrotów na projekty wspierające zrównoważony rozwój.
Więcej informacji: www.onepercentfortheplanet.org