Roślina jednoroczna o długim kwitnieniu, od kwietnia do października, zapylana przez błonkówki. Dymnica pospolita wykorzystywana jest w lecznictwie i kosmetyce jako środek przy chorobach pęcherzyka żółciowego oraz chorobach skórnych. Nasiona formy dzikiej, nieodmianowej.
SKU: N081
15,00 zł – 66,00 zł
SZYBKA WYSYŁKA
Zamówienia wysyłamy w 24h by każdy zakup dotarł do 3 dni roboczych.
BEZPIECZNE PŁATNOŚCI
Gwarantujemy bezpieczny, wygodny i szybki sposób dokonywania płatności.
POMOC I WSPARCIE
Oferujemy bezpłatne doradztwo i kompleksową opiekę pozakupową.
GWARANCJA JAKOŚCI
Dostarczamy profesjonalne i przemyślane mieszanki nasion.
W 1 gramie jest ok:
250 nasion
Nazwa polska: dymnica pospolita, dymnica lekarska
Nazwa łacińska: Fumaria officinalis L.
Rodzina: makowate Papaveraceae
Status w Polsce: zadomowiona od starożytności w Polsce, częsta
Dymnica pospolita to wiotka, średniej wysokości roślina jednoroczna.
Charakteryzuje się wąskim, nieregularnie powyginanym korzeniem, wrastającym na 0,2-0,6 m w głąb gruntu. Wypuszcza połowicznie lub całkowicie wzniesioną łodygę o naprzemianległym ulistnieniu, kanciastym przekroju, wydrążoną w środku. Pędy bywają albo brązowo zielone, albo jasno i żywo zielone. F. officinalis ma silnie podzielone, podwójnie pierzaste, gołe z obu stron blaszki liście. Ich końcowe listki bywają eliptyczne bądź lancetokształtne, zawsze o dość swoistym błękitnawym odcieniu.
Kwiaty będą obupłciowe, grzbieciste (zygomorficzne), podzielone na kielich i koronę, dodatkowo zabezpieczane liśćmi podsadkowymi, na krótkich ogonkach, formujące razem kwiatostan w formie niewielkiego grona. Kielich u dymnicy składa się z dwu płatkowatych działek. Korona z czterech działek, zrośniętych w rurkę, przy czym górny płatek staje się ostrogą. Na jeden kwiat przypada sześć pręcików, zrastających się po trzy u góry nitkami. Zarówno kwiat jak i liście podsadkowe przybierają wielorakie, pastelowe odcienie różu, amarantu lub purpury przechodzącej w jasny brąz, lub delikatny fiolet.
Owocem dymnicy pospolitej jest okrągły lub nerkokształtny, suchy a niepękający owoc zależnie od klucza klasyfikowany jako niełupka lub orzeszek, z dwoma płytkimi dołkami na szczycie i na spodzie, zielony, a potem brunatno-żółty, długi na 2,0-2,5 mm. Zazwyczaj wyróżnia się dwa podgatunki, podnoszone czasem do rangi odrębnych gatunków: dymnicę lekarską słabo rozgałęziających się łodygach i wyraźnie nerkowatych owocach oraz dymnicę Wirtgena o cieńszych, delikatniejszych, ale mocniej gałęzistych pędach a owocach niemal kulistych.
Dymnica pospolita uwielbia stanowiska widne, ciepłe i suche, o gruntach bardzo żyznych, próchnicznych, zasobnych w sole azotu i fosforu. Świetnie znosi półcień. W Polsce i krajach sąsiednich rośnie na niemal wszystkich typach gleb, byle o zasadowym, a przynajmniej słabo kwaśnym odczynie. Najchętniej poradzi sobie na gliniastych glebach, ale na piaszczystych i lekkich również.
Fumaria officinalis świetnie sprawdza się w nanołączkach oraz miejskich łąkach kwietnych, gdzie wiele celowo podsianych gatunków ozdobnych przegrywa konkurencję z miejscowymi chwastami z glebowego banku nasion, z uwagi na nadmierną żyzność podłoża. Należy zachować ostrożność wysiewając mieszanki zawierające jej nasiona na wsiach, gdyż z perspektywy rolników dymnica lekarska to jeden ze szkodliwszych chwastów pól ornych, łąk kośnych i pastwisk. Mocno redukuje plonowanie zbóż, warzyw, bywa trująca dla bydła i koni.
Jak wskazuje nazwa gatunkowa officinalis to pradawne zioło lecznicze i kosmetyczne. Sokiem dymnicy i krwawnika zmieszanym z mąką pszenną wygładza się cerę tłustą i trądzikową. Odwary i herbatki z suszonego ziela działają bardzo moczopędnie, żółciopędnie oraz rozkurczowo. Nie wolno kurować się nimi na własną rękę, bez kontroli lekarza, gdyż osłabiają wątrobę, serce i mięśnie gładkie.
Wygląd i zastosowania dymnicy pospolitej stanowiły w oczach lekarzy i czarownic dawnych wieków jeszcze jedno potwierdzenie prastarego nakazu, by podobne leczyć podobnym. Starożytni Rzymianie i średniowieczni Arabowie wierzyli, że skoro ziele dymnicy wygląda jak dym zasnuwający pola, to i soki, odwary czy kadzidełka z jej ziela powinny wyciskać łzy z oczu jak dym z ogniska, a jednocześnie oczyszczać ciało z chorób jak dym z kadzideł oczyszcza świątynie z demonów.
Od łacińskiej nazwy rodzajowej Fumaria pochodzi nazwa kwasu fumarowego oraz jego soli i estrów: fumaranów. Fumaran stanowi ważny produkt pośredni w cyklu kwasu cytrynowego (cyklu Krebsa), stanowiącym ostatni etap oddychania tlenowego u większości organizmów żywych. Fumaran odgrywa znaczącą rolę w przemyśle spożywczym jako konserwant oraz przeciwutleniacz E297. Na skalę przemysłową produkuje się go nie z ziela dymnicy, lecz z butanu (jednego ze składników gazu ziemnego).
Brak jakichkolwiek danych o jej wydajności pyłkowej i nektarowej. Być może podobnie jak maki i eszolcja produkuje jedynie stosunkowo atrakcyjny dla błonkówek pyłek, ale już nie nektar? Teoretycznie ma pewien potencjał gatunku miododajnego. Zagadnienie wymaga dalszych badań.
BEEWILD to troska o środowisko naturalne. Oprócz promocji gatunków rodzimych, prowadzenia warsztatów edukacyjnych i projektów rewildingowych firma finansuje także organizacje ekologiczne.
Uczestnicząc w 1% for the Planet przekazujemy 1% naszych rocznych obrotów na projekty wspierające zrównoważony rozwój.
Więcej informacji: www.onepercentfortheplanet.org