Kwitnący na żółto chwast jednoroczny, wyglądem przypominający rzepak. Gorczyca polna to roślina miododajna, wykorzystywana dawniej do produkcji musztardy i oleju. Nasiona formy dzikiej, nieodmianowej.
SKU: N017
7,00 zł – 16,00 zł
SZYBKA WYSYŁKA
Zamówienia wysyłamy w 24h by każdy zakup dotarł do 3 dni roboczych.
BEZPIECZNE PŁATNOŚCI
Gwarantujemy bezpieczny, wygodny i szybki sposób dokonywania płatności.
POMOC I WSPARCIE
Oferujemy bezpłatne doradztwo i kompleksową opiekę pozakupową.
GWARANCJA JAKOŚCI
Dostarczamy profesjonalne i przemyślane mieszanki nasion.
W 1 gramie jest ok:
160 nasion
Nazwa polska: gorczyca polna, ognicha, świrzepa, świerzop
Nazwa łacińska: Sinapis arvensis
Rodzina: kapustowate Brassicaceae (krzyżowe Cruciferae)
Status w Polsce: zawleczona do Polski z basenu Morza Śródziemnego już w epoce żelaza, bardzo pospolita, gatunek segetalny i ruderalny, dawniej też użytkowy
Roślina jednoroczna o wzniesionych pędach i żółtych kwiatach.
Łodyga nierozgałęziona albo słabo rozgałęziona tylko pod kwiatostanem, szczeciniasto orzęsiona, barwy ciemnozielonej lub bordowej, do 60 cm wysoka.
Liście dolne mocno odbiegają kształtem od górnych. Dolne są ogonkowe, lekko owłosione, w kształcie zbliżonym do liry. Górne są niemal zawsze siedzące, gładkie (nagie), o zatokowo ząbkowatej blaszce.
Kwiaty siarkowo żółte, o 4 działkach kielicha i 5 szeroko jajowatych, zwężających się w paznokieć działkach korony, skupione w grona, zatem łudząco podobne do rzodkwi świrzepy (Raphanus raphanistrum, dawni rolnicy raczej nie odróżniali tych gatunków). Rzodkiew różni się od gorczycy przylegającymi działkami.
Owocem gorczycy polnej będzie czworokątna, przyległa do osi owocostanu łuszczyna do 10 mm długości, z płaskim dzióbkiem 2 lub 3 razy dłuższym od klapy. Każda łuszczyna zawiera dziesiątki drobniutkich, czarniawych bądź brązowo czerwonych nasion o siatkowatej powierzchni. Jeden osobnik tejże gorczycy może zawiązać kilka tysięcy nasion.
Najlepiej rozwija się na gruntach zasobnych, gliniastych i bogatych w wapń. Unika jałowych piasków o kwaśnym odczynie.
Nasiona i siewki gorczycy polnej są wrażliwe na przymrozki, dlatego o wiele łatwiej zachwaszcza jare odmiany zbóż i rzepaku niż ozime. Poza tym jednak jej nasiona słyną z niezwykłej trwałości, w glebach potrafią przetrwać do 35 lat i to pomimo niszczenia ich przez rolników herbicydami, podorywkami, odpowiednim płodozmianem etc.
Gorczyca polna to świetny przykład zapomnianego plonu (ang. lost crop) czyli rośliny uprawnej, jaka po zarzuceniu użytkowania stała się chwastem.
Z jej nasion produkowano dawniej musztardę (tak jak dziś z kapusty czarnej Brassica nigra albo gorczycy jasnej Sinapis alba) i olej (tak jak dziś z rzepaku Brassica napus var. napus).
Współcześnie z nasion gorczycy polnej robi się ekologiczną trutkę na ślimaki.
Niedojrzałe kwiatostany można gotować na sałatkę lub zupę.
Bardzo dobra, gorczyca polna to stary gatunek miododajny.
BEEWILD to troska o środowisko naturalne. Oprócz promocji gatunków rodzimych, prowadzenia warsztatów edukacyjnych i projektów rewildingowych firma finansuje także organizacje ekologiczne.
Uczestnicząc w 1% for the Planet przekazujemy 1% naszych rocznych obrotów na projekty wspierające zrównoważony rozwój.
Więcej informacji: www.onepercentfortheplanet.org