Goździk pyszny

Goździk pyszny to roślina niewysoka o postrzępionych płatkach koloru biało-różowego. Odnajdzie się na glebach wilgotnych najlepiej spomiędzy swoich krajowych braci.

Nasion formy dzikiej, nieodmianowej.

SKU: N099

20,00 86,00 

Gramatura
Dodaj do porównania

SZYBKA WYSYŁKA

Zamówienia wysyłamy w 24h by każdy zakup dotarł do 3 dni roboczych.

BEZPIECZNE PŁATNOŚCI

Gwarantujemy bezpieczny, wygodny i szybki sposób dokonywania płatności.

POMOC I WSPARCIE

Oferujemy bezpłatne doradztwo i kompleksową opiekę pozakupową.

GWARANCJA JAKOŚCI

Dostarczamy profesjonalne i przemyślane mieszanki nasion.

nasiona

W 1 gramie jest ok:

750 nasion

O gatunku

Nazwa polska: goździk pyszny, goździk błotny, g. wspaniały, wielkie usta

Nazwa łacińska: Dianthus superbus L.

Rodzina: goździkowate Caryophyllaceae

Status w Polsce: rodzimy, ściśle chroniony w Polsce, wymaga ochrony czynnej, klasyfikowany jako narażony na wyginięcie

Trwałość: roślina wieloletnia
Kolor kwiatów:
biało-różowe
Wysokość:
ok. 45 cm
Kwitnienie:
czerwiec-lipiec

Morfologia

Goździk pyszny jest kępkową byliną o wyprostowanych, porozgałęzianych łodygach i jasnoróżowych, czasem niemal białawych kwiatach z pierzastymi płatkami.

Wypuszcza wiele drobnych korzeni. Posiada gałęziste kłącza. Wznoszące się, cieniutkie, ulistnione naprzeciwlegle pędy nadziemne mogą być płonne lub kwiatowe, czysto zielone bądź seledynowe. Osiągają zwykle 0,2-0,5 m wys.

Charakteryzuje się typowymi dla dzikich, krajowych goździków całobrzegimi, równowąskimi, wąsko lancetowatymi liśćmi, pozbawionymi przylistków, z jednym tylko nerwem, przypominającymi zaostrzone liście traw i turzyc. Od pokrewnych, polskich gatunków odbiega budową kwiatów, przede wszystkimi głęboko wciętymi, postrzępionymi płatkami. Niepodzielona, środkowa część płatka odznacza się podługowatym kształtem. Mierzą 60 mm średnicy. Są przedprątne, a pachną już z daleka. Zawiązują się od czerwca do września, w liczbie kilku do kilkunastu na jednym pędzie.

Sztywny, zrosłodziałkowy kielich kwiatu przybiera formę zielonkawej lub różowawej rurki. Chronią go łuski podkwiatowe sięgające do jednej czwartej kielicha. Płatków jest pięć. Słupek posiada dwie szyjki. D. superbus rodzi owoce w postaci otwierających się czterema ząbkami torebek. Pojedyncze nasiona cechują się miseczkowatym kształtem oraz długością do 3mm.

Dodatkowe informacje

Siew

Jako najbardziej wilgociolubny z krajowych goździków wymaga stanowisk podmokłych, a przynajmniej często podlewanych. Potrzebuje gleb znacznie cięższych i żyźniejszych od reszty gatunków krajowych (zwłaszcza kartuzka i nakrapianego), próchnicznych, ilastych lub gliniastych. Preferuje odczyn alkaliczny, ale znosi też obojętny. Lubi miejsca jasne, choć wytrzyma półcień. Doskonale nadaje się do ogrodów deszczowych, niecek retencyjnych, łąk miejskich oraz pasów kwiatowych nad rzekami i kanałami.

Od wieków wykorzystywano go na obwódki, kwietniki, do zadarniania innych rabat, tudzież mokre alpinaria. Nadaje się i na kwiat cięty, i na suche bukiety.

Ogrodnicy cenią łatwość siewu z nasion. Wystarczy zapewnić im światło oraz wilgoć, by uzyskać obfite wschody od lutego do czerwca. Siewek bywa tyle, że zazwyczaj trzeba je przepikować. Od kwietnia do maja można też dzielić starsze kępy albo produkować sadzonki wierzchołkowe.

Ciekawostki

Goździk pyszny jako gatunek bywa ujmowany wąsko lub szeroko. W węższym sensie za goździki pyszne uznaje się wyłącznie rośliny z nizinnych mokradeł (mokrych oraz zmiennowilgotnych łąk z trzęślicą modrą, torfowisk węglanowych i niskich), o liczbie chromosomów 2n=30, trawiasto zielonych łodygach, kwiatach z zieloną plamką na dole, kielichem karmazynowym bądź szmaragdowo zielonym, 5-10 kwiatach przypadających na jeden pęd. Podobne do nich goździki z gór i wyżyn, rosnące na uboższych glebach, o 2n=60 lub 30, bardziej niebieskawych łodygach, kielichu bordowo-brązowym bądź fioletowym, czarniawymi cętkami zamiast zielonej plamy w dole kwiatu, tylko 1-5 kwiatach na łodygę, klasyfikuje się jako odrębny gatunek: goździk okazały, inaczej alpejski Dianthus speciosus Rchb. Bywa on lokalnie częsty w Tatrach i na Babiej Górze. W szerszym ujęciu obie te formy: niżowa i górska będą tylko podgatunkami goździka pysznego. Na Ukrainie spotyka się formy o bardzo wąskich, wydłużonych kielichach, w Czechach zaś bardzo cienioznośne, rosnące w mokrych lasach (również o 2n=60), które także traktuje się jako podgatunki lub rasy g. pysznego.

Goździk pyszny w mieszankach nasion:

Wartość pożytkowa

Aromatyczne kwiaty goździka pysznego od czerwca do września przywabiają mrowie owadów o długich rurkach, głównie motyli.

BEEWILD to troska o środowisko naturalne. Oprócz promocji gatunków rodzimych, prowadzenia warsztatów edukacyjnych i projektów rewildingowych firma finansuje także organizacje ekologiczne.

Uczestnicząc w  1% for the Planet przekazujemy 1% naszych rocznych obrotów na projekty wspierające zrównoważony rozwój.

Więcej informacji: www.onepercentfortheplanet.org

Produkty polecane