Kminek zwyczajny

Dwuletnia roślina z rodziny baldaszkowatych. Kminek zwyczajny ma nasiona, o aromatycznym zapachu i lekko piekącym, korzennym smaku. W stanie dzikim rośnie na suchszych łąkach, przydrożach, miedzach i polanach. Nasiona formy dzikiej, nieodmianowej.

SKU: N028

nasiona

W 1 gramie jest ok:

330 nasion

6,00 11,00 

Dodaj do porównania

O gatunku

Nazwa polska: kminek zwyczajny, karolek, kinin, karba

Nazwa łacińska: Carum carvi L.

Rodzina: selerowate Apiaceae (baldaszkowate Umbeliferae)

Status w Polsce: rodzimy

Trwałość:
gatunek dwuletni
Kolor kwiatów:
biały
Wysokość:
ok. 60-100 cm
Kwitnienie:
maj-lipiec

Morfologia

Okazała roślina zwykle rosnąca jako dwuletnia, jedynie w miejscach suchych i jałowych jako 3-4 letnia bylina (hemikryptofit), tworząca w pierwszym roku życia korzeń palowy oraz rozetę pierzastodzielnych, przyziemnych liści. Również formy poliploidalne są bardziej długowieczne.

Korzeń kminku jest wrzecionowaty, białawy i dość masywny.

Łodyga z kwiatostanem, do 100 cm wysoka, wydrążona wewnątrz, żeberkowana, wyrasta w drugim roku. 2–3-krotnie pierzaste liście, o pochwowatych ogonkach wyrastają skrętolegle. Ogonki liści rozety i dolnołodygowych są długie, a liście górne bez ogonków.

Kwiaty białe, czasem z różowym odcieniem, skupione w baldachy II rzędu, złożone są z 5-10 baldaszków wyrosłych na szypułkach o niejednakowej długości. Pojedyncze kwiaty kminku o symetrii pięciokrotnej: 5 działek kielicha i 5 płatków korony, 5 pręcików ale tylko 2 słupki. Zawiązują się w maju i czerwcu.

Owocem jest podłużnie bruzdowana, sierpowata rozłupka. Rozpadające się na dwie, siwe lub brunatne, aromatyczne, nierównej wielkości niełupki (3–6 mm długości i 1–2 mm szerokości), lekko palące w smaku, opatrzone 5 żeberkami. 

Dodatkowe informacje

Siew

W Polsce kminek najlepiej udaje się na glebach żyznych, ciepłych i wilgotnych.

Niełupki sieje się od marca do kwietnia, najpóźniej do czerwca.

Kminek często uprawia się w polikulturze, współrzędnie z jednorocznymi warzywami lub ziołami, zwłaszcza grochem, kolendrą i czarnuszką.

Ciekawostki

Kminek to prastara przyprawa i zioło lecznicze. Działa bakteriobójczo, przeciwskurczowo, łagodnie przeczyszczająco. Do dziś stanowi ważny składnik mydeł, szamponów i lotionów. W Polsce chętnie dodawany do kiszonej kapusty, potraw tłustych i mączystych (pasztecików, omletów, bigosu, pieczonych serów, kotletów ziemniaczanych), pieczywa, wielu zup (kapuśniaku, grzybowej, kartoflanki) jak również likierów i wódek.

Słoma kminkowa jest wartościowym dodatkiem do paszy, szczególnie dla bydła i owiec, albowiem zwiększa ich mleczność.

W starożytności i średniowieczu kminek był szerzej użytkowany, jadano również korzeń i liście.

Kminek zwyczajny w mieszankach nasion:

Wartość pożytkowa

Chętnie oblatywany przez pszczoły, lokalnie stanowić może ważną składową bazy pożytkowej koło pasieki.

Produkty polecane