Jedna z nielicznych, trwale zadomowionych w Polsce roślin o krwisto czerwonych kwiatach. Mak polny jest nie tylko chwastem zbożowym, lecz także starym gatunkiem uprawnym, sianym planowo jako roślina kosmetyczna, farbiarska, ozdobna i lecznicza. Forma dzika, nieodmianowa.
SKU: N034
7,00 zł – 16,00 zł
SZYBKA WYSYŁKA
Zamówienia wysyłamy w 24h by każdy zakup dotarł do 3 dni roboczych.
BEZPIECZNE PŁATNOŚCI
Gwarantujemy bezpieczny, wygodny i szybki sposób dokonywania płatności.
POMOC I WSPARCIE
Oferujemy bezpłatne doradztwo i kompleksową opiekę pozakupową.
GWARANCJA JAKOŚCI
Dostarczamy profesjonalne i przemyślane mieszanki nasion.
W 1 gramie jest ok:
10000 nasion
Nazwa polska: mak polny
Nazwa łacińska: Papaver rhoeas L.
Rodzina: makowate Papaveraceae
Status w Polsce: zadomowiona w starożytności, pospolita
Mak polny to wiotka, dość wysoka (do 90 cm) roślina jednoroczna.
Łodyga owłosiona, ulistniona skrętolegle i kanciasta, zwykle prosta, rzadko słabo rozgałęziona. Liście pod wieloma względami podobne do liści chabru: również szarozielone, również dwu typów: dolne pierzastodzielne, z ogonkami, ząbkowane, natomiast górne są siedzące.
Kwiaty jaskrawo czerwone, podzielone na kielich i koronę, wyrastają pojedynczo na pędzie. Kielich o dwu działkach, owłosiony równie mocno jak łodyga, z czasem opada. Korona o czterech krwiście czerwonych lub purpurowych płatkach, zawsze z czarną cętką u nasady. Pręciki bardzo liczne, fioletowe, cienkie, a słupek pojedynczy, gruby, ze znamieniem o 5-18 promieniach. O ile pąk kwiatowy maku polnego luźno zwisa, o tyle rozłożony kwiat i formujący się zeń owoc (makówka) sterczą sztywno wyprostowane.
Owocem maku polnego jest powszechnie znana, wielonasienna, odwrotnie jajowata i naga torebka, zwana makówką. Tak samo jak u bławatka i kąkola również nasiona maku polnego pozostają żywe w glebie przez wiele lat i to mimo stosowania herbicydów.
Preferuje gleby suche i lekkie, ale zasobne w azot i fosfor.
Mak polny jest tolerancyjny na różne warunki glebowe, ale preferuje podłoża przepuszczalne, umiarkowanie suche, o średniej zawartości składników pokarmowych. Jest dość odporny na zanieczyszczenia przemysłowe, więc z powodzeniem można go sadzić w ogrodach miejskich.
Maki preferują siew ozimy, wtedy przy sprzyjających warunkach pierwsze kwiaty kwitną już końcem maja. W przeciwieństwie do regulowanego siewu maku lekarskiego siew maku polnego nie jest objęty żadnymi zakazami czy ograniczeniami.
Choć w Polsce mak polny rośnie dziko jako chwast zbóż, to jednak bywał celowo uprawiany na przestrzeni wieków. Jego mocny, czerwony kolor czynił go ważną rośliną barwierską i kosmetyczną. Od tysiącleci do dziś barwi się nim leki, wina, płyny do higieny intymnej na czas menstruacji, robi szminki, czerwone farby i atramenty.
Ogrodnicy otrzymali szereg odmian ozdobnych na rabaty albo kwiat cięty, nierzadko o płatkach postrzępionych, śnieżno białych bądź różowych. W latach 90 we Włoszech wyhodowano niemal czarną odmianę ‘Evelina’ (sterylny mieszaniec z m. wątpliwym P. dubium).
Mak w ogóle nie wytwarza nektaru, za to produkuje mnóstwo pyłku, więcej od pozostałych chwastów polnych. Prof. Sudnik-Wójcikowska z Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego i Towarzystwo Przyrodnicze „Bocian” zalecają mak polny do mieszanek na pastwiska dla dzikich zapylaczy, zwłaszcza trzmieli i samotnych pszczół. Jako gatunek pyłkodajny mak polny nie przyciąga motyli, a pszczołom miodnym i trzmielom dostarcza jedynie pokarmu białkowego.
Najobficiej pyli zatem i karmi najwięcej owadów zaraz po otwarciu kwiatów, czyli rano (godziny: 6.00-9.00). Owady oblatują maki nawet dłużej, większość kończy je odwiedzać koło 13.00.
BEEWILD to troska o środowisko naturalne. Oprócz promocji gatunków rodzimych, prowadzenia warsztatów edukacyjnych i projektów rewildingowych firma finansuje także organizacje ekologiczne.
Uczestnicząc w 1% for the Planet przekazujemy 1% naszych rocznych obrotów na projekty wspierające zrównoważony rozwój.
Więcej informacji: www.onepercentfortheplanet.org