Mak polny

Jedna z nielicznych, trwale zadomowionych w Polsce roślin o krwisto czerwonych kwiatach. Mak polny jest nie tylko chwastem zbożowym, lecz także starym gatunkiem uprawnym, sianym planowo jako roślina kosmetyczna, farbiarska, ozdobna i lecznicza. Forma dzika, nieodmianowa.

SKU: N034

nasiona

W 1 gramie jest ok:

10000 nasion

5,00 18,00 

Dodaj do porównania

O gatunku

Nazwa polska: mak polny

Nazwa łacińska: Papaver rhoeas L.

Rodzina: makowate Papaveraceae

Status w Polsce: zadomowiona w starożytności, pospolita

Trwałość:
roślina jednoroczna
Kolor:
czerwony
Rośliny średniej wysokości
Wysokość:
ok. 50 cm
Kwitnienie:
maj-lipiec

Morfologia

Mak polny to wiotka, dość wysoka (do 90 cm) roślina jednoroczna.

Łodyga owłosiona, ulistniona skrętolegle i kanciasta, zwykle prosta, rzadko słabo rozgałęziona. Liście pod wieloma względami podobne do liści chabru: również szarozielone, również dwu typów: dolne pierzastodzielne, z ogonkami, ząbkowane, natomiast górne są siedzące.

Kwiaty jaskrawo czerwone, podzielone na kielich i koronę, wyrastają pojedynczo na pędzie. Kielich o dwu działkach, owłosiony równie mocno jak łodyga, z czasem opada. Korona o czterech krwiście czerwonych lub purpurowych płatkach, zawsze z czarną cętką u nasady. Pręciki bardzo liczne, fioletowe, cienkie, a słupek pojedynczy, gruby, ze znamieniem o 5-18 promieniach. O ile pąk kwiatowy maku polnego luźno zwisa, o tyle rozłożony kwiat i formujący się zeń owoc (makówka) sterczą sztywno wyprostowane.

Owocem maku polnego jest powszechnie znana, wielonasienna, odwrotnie jajowata i naga torebka, zwana makówką. Tak samo jak u bławatkakąkola również nasiona maku polnego pozostają żywe w glebie przez wiele lat i to mimo stosowania herbicydów.

Dodatkowe informacje

Siew

Preferuje gleby suche i lekkie, ale zasobne w azot i fosfor.

Mak polny jest tolerancyjny na różne warunki glebowe, ale preferuje podłoża przepuszczalne, umiarkowanie suche, o średniej zawartości składników pokarmowych. Jest dość odporny na zanieczyszczenia przemysłowe, więc z powodzeniem można go sadzić w ogrodach miejskich.

Maki preferują siew ozimy, wtedy przy sprzyjających warunkach pierwsze kwiaty kwitną już końcem maja. W przeciwieństwie do regulowanego siewu maku lekarskiego siew maku polnego nie jest objęty żadnymi zakazami czy ograniczeniami.

 

Ciekawostki

Choć w Polsce mak polny rośnie dziko jako chwast zbóż, to jednak bywał celowo uprawiany na przestrzeni wieków. Jego mocny, czerwony kolor czynił go ważną rośliną barwierską i kosmetyczną. Od tysiącleci do dziś barwi się nim leki, wina, płyny do higieny intymnej na czas menstruacji, robi szminki, czerwone farby i atramenty.

Ogrodnicy otrzymali szereg odmian ozdobnych na rabaty albo kwiat cięty, nierzadko o płatkach postrzępionych, śnieżno białych bądź różowych. W latach 90 we Włoszech wyhodowano niemal czarną odmianę ‘Evelina’ (sterylny mieszaniec z m. wątpliwym P. dubium).

 

Mak polny w mieszankach nasion:

Wartość pożytkowa

Mak w ogóle nie wytwarza nektaru, za to produkuje mnóstwo pyłku, więcej od pozostałych chwastów polnych. Prof. Sudnik-Wójcikowska z Wydziału Biologii Uniwersytetu WarszawskiegoTowarzystwo Przyrodnicze „Bocian” zalecają mak polny do mieszanek na pastwiska dla dzikich zapylaczy, zwłaszcza trzmieli i samotnych pszczół. Jako gatunek pyłkodajny mak polny nie przyciąga motyli, a pszczołom miodnym i trzmielom dostarcza jedynie pokarmu białkowego.

Najobficiej pyli zatem i karmi najwięcej owadów zaraz po otwarciu kwiatów, czyli rano (godziny: 6.00-9.00). Owady oblatują maki nawet dłużej, większość kończy je odwiedzać koło 13.00.

Produkty polecane